محتوای دوره
انواع روش های راه اندازی الکتروموتور سه فاز
روش های راه اندازی الکتروموتور سه فاز القایی آسنکرون روتور قفسی ۱- راه اندازی مستقیم. ۲ – راه اندازی به روش ستاره مثلث. ۳- راه اندازی به وسیله اتو ترانسفورماتور متغیر یا روش کمپانساتور. ۴- روش راه اندازی با اضافه کردن مقاومت در مدار روتور موتورهای روتور سیم پیچی شده. ۵- راه اندازی به روش اضافه کردن مقاومت در مدار استاتور. ۶- راه اندازی با استفاده از سافت استارتر
0/6
راه اندازی موتور سه فاز به روش ستاره مثلث
راه اندازی به روش ستاره مثلث روشی برای راه اندازی گشتاور پایین در موتور است. جریان راه اندازی در موتور سه فاز به ۶ تا ۷ برابر بار نامی موتور می رسد. در راه انداز ستاره مثلث جریان راه اندازی موتور تا حد زیادی کاهش می یابد و از صدمات ناشی از جریان راه اندازی بالا به موتور و سیستم برق جلوگیری می کند. اما چطور این اتفاق می افتد. برای اینکه به نحوۀ عملکرد راه انداز ستاره مثلث بپردازیم باید اول مدار ستاره و مثلث و روابط آن ها را معرفی کنیم.
0/1
تخته کلم موتور سه فاز
روی همه موتورهای سه فاز یک جعبه ترمینال وجود دارد که شامل شش ترمینال هستند و با حروف و عدد مشخص می شوند. U1,V1,W1 و U2,V2,W2. ترمینال های U به فاز ۱، ترمینال های V به فاز ۲ و ترمینال های W به فاز ۳ متصل می شوند.
اساس کار موتور الکتریکی چیست؟
موتور الکتریکی وسیله ای است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. اختراع موتور الکتریکی در ابتدا با کشف فیلسوف بزرگ، تسلا شروع شد و امروزه موتور الکتریکی به پرمصرف ترین دستگاه در زندگی ما تبدیل شده است. موتور الکتریکی از دو بخش اصلی روتور و استاتور تشکیل می شود. اساس کار موتور الکتریکی به طور کلی به عبور جریان از یک هادی در میدان مغناطیسی برمی گردد. ا
تجهیزات مدار ستاره مثلث
برای طراحی مدار قدرت و فرمان راه انداز ستاره – مثلث از تجهیزاتی چون کنتاکتور، تایمر، شستی و فیوز یا کلید مینیاتوری استفاده می شود. ابتدا با تجهیزات تشکیل دهنده مدار ستاره مثلث آشنا می شویم. سپس انواع پرکاربرد مدار ستاره مثلث را بررسی می کنیم:
راه اندازی موتور به صورت ستاره مثلث به زبان ساده
درباره درس
راه اندازی موتور سه فاز با اینورتر

تقریبا تمامی روش های راه اندازی موتور سه فاز (به جز روش راه اندازی تک ضرب یا DOL) برمبنای کاهش ولتاژ عمل می کنند و همانطور که می دانیم رابطه بین گشتاور و جریان با ولتاژ بصورت زیر است:

Istart (Voltage) ²

Tstart ∝ (Voltage) ²

لذا در صورت کاهش ولتاژ، جریان راه اندازی و گشتاور راه اندازی هم کاهش پیدا می کنند.

اما اینورتر (VFD یا VSD) بر این مبنا کار نمی کنه. درایو فرکانس برق اعمالی به الکتروموتور سه فاز رو به تدریج از ۰ تا مقدار نامی افزایش میده و بدین صورت سرعت الکتروموتور کاملا نرم بالا میره تا برسه به سرعت نهایی. البته هم‌زمان با تغییر فرکانس، ولتاژ اعمالی رو هم متناسبا تغییر میده. (لذا به یه بیان غیردقیق میشه گفت الکتروموتور از همون لحظه استارت تحت ولتاژ نامی هستش! پس از همون لحظه استارت، گشتاور راه اندازی و جریان راه اندازی به اندازه مقادیر نامی اند)

البته معمولا قطعات اینورتر جوری انتخاب میشن که در بارهای سنگین تا ۱.۵ برابر جریان نامی رو هم موقع راه اندازی تحمل کنند که در این صورت گشتاور راه اندازی ۱.۵ برابر گشتاور نامی خواهد بود.

البته خب میدونیم این قابلیت تغیر فرکانس در اینورتر صرفا برای راه اندازی الکتروموتور طراحی نشده. بلکه در اصل برای تنظیم سرعت الکتروموتور طراحی شده. لذا بخاطر قیمت بالا و تولید هارمونیک این دستگاه در مقایسه با سافت استارتر، در کارهایی که نیاز به تغییر دور نداریم استفاده از اینورتر صرفا برای استپ/استارت الکتروموتور از نظر هزینه و پیچیدگی معقول نیست.

طبیعتا همانند سافت استارت در اینجا هم در صورت نیاز به توقف نرم الکتروموتور ۳ فاز(در پمپ و نوار نقاله) به راحتی اینورتر این کار رو انجام میده.

به گفتگو بپیوندید