محتوای دوره
انواع روش های راه اندازی الکتروموتور سه فاز
روش های راه اندازی الکتروموتور سه فاز القایی آسنکرون روتور قفسی ۱- راه اندازی مستقیم. ۲ – راه اندازی به روش ستاره مثلث. ۳- راه اندازی به وسیله اتو ترانسفورماتور متغیر یا روش کمپانساتور. ۴- روش راه اندازی با اضافه کردن مقاومت در مدار روتور موتورهای روتور سیم پیچی شده. ۵- راه اندازی به روش اضافه کردن مقاومت در مدار استاتور. ۶- راه اندازی با استفاده از سافت استارتر
0/6
راه اندازی موتور سه فاز به روش ستاره مثلث
راه اندازی به روش ستاره مثلث روشی برای راه اندازی گشتاور پایین در موتور است. جریان راه اندازی در موتور سه فاز به ۶ تا ۷ برابر بار نامی موتور می رسد. در راه انداز ستاره مثلث جریان راه اندازی موتور تا حد زیادی کاهش می یابد و از صدمات ناشی از جریان راه اندازی بالا به موتور و سیستم برق جلوگیری می کند. اما چطور این اتفاق می افتد. برای اینکه به نحوۀ عملکرد راه انداز ستاره مثلث بپردازیم باید اول مدار ستاره و مثلث و روابط آن ها را معرفی کنیم.
0/1
تخته کلم موتور سه فاز
روی همه موتورهای سه فاز یک جعبه ترمینال وجود دارد که شامل شش ترمینال هستند و با حروف و عدد مشخص می شوند. U1,V1,W1 و U2,V2,W2. ترمینال های U به فاز ۱، ترمینال های V به فاز ۲ و ترمینال های W به فاز ۳ متصل می شوند.
اساس کار موتور الکتریکی چیست؟
موتور الکتریکی وسیله ای است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. اختراع موتور الکتریکی در ابتدا با کشف فیلسوف بزرگ، تسلا شروع شد و امروزه موتور الکتریکی به پرمصرف ترین دستگاه در زندگی ما تبدیل شده است. موتور الکتریکی از دو بخش اصلی روتور و استاتور تشکیل می شود. اساس کار موتور الکتریکی به طور کلی به عبور جریان از یک هادی در میدان مغناطیسی برمی گردد. ا
تجهیزات مدار ستاره مثلث
برای طراحی مدار قدرت و فرمان راه انداز ستاره – مثلث از تجهیزاتی چون کنتاکتور، تایمر، شستی و فیوز یا کلید مینیاتوری استفاده می شود. ابتدا با تجهیزات تشکیل دهنده مدار ستاره مثلث آشنا می شویم. سپس انواع پرکاربرد مدار ستاره مثلث را بررسی می کنیم:
راه اندازی موتور به صورت ستاره مثلث به زبان ساده
درباره درس

راه اندازی موتور سه فاز با اتوترانس (کمپانساتور)

 در این روش، با استفاده از یک اتوترانسفورماتور کاهنده که مابین شبکه و موتور قرار می گیرد، ولتاژ وارد سیم پیچ های اتوترانسفورماتور شده، آن را کم کم اضافه کرده تا موتور با ولتاژ پایین شروع به کار کرده، جریان راه اندازی کاهش یابد. سپس، ولتاژ را تا جایی اضافه می کنیم که برابر ولتاژ نامی موتور شده و تمام ولتاژ شبکه مستقیماً به سیم پیچ های موتور برسد. در این نوع راه اندازی، جریان راه اندازی به خوبی کنترل می شود و بهترین روش راه اندازی است. اما به دلیل هزینه بالا فقط در موتورهای با قدرت زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.

به عبارت دیگر برای کاهش جریان ابتدا ولتاژ را پایین آورده و پس از راه اندازی موتور ولتاژ را افزایش داده تا به ولتاژ نامی برسد. نکته ای که باید در این قسمت به آن توجه شود آن است که ولتاژ پایین اجازه راه اندازی موتور با بارش را ندهد. بنابراین موتور راه اندازی نمی شود. این روش نیز کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

به گفتگو بپیوندید