محتوای دوره
انواع روش های راه اندازی الکتروموتور سه فاز
روش های راه اندازی الکتروموتور سه فاز القایی آسنکرون روتور قفسی ۱- راه اندازی مستقیم. ۲ – راه اندازی به روش ستاره مثلث. ۳- راه اندازی به وسیله اتو ترانسفورماتور متغیر یا روش کمپانساتور. ۴- روش راه اندازی با اضافه کردن مقاومت در مدار روتور موتورهای روتور سیم پیچی شده. ۵- راه اندازی به روش اضافه کردن مقاومت در مدار استاتور. ۶- راه اندازی با استفاده از سافت استارتر
0/6
راه اندازی موتور سه فاز به روش ستاره مثلث
راه اندازی به روش ستاره مثلث روشی برای راه اندازی گشتاور پایین در موتور است. جریان راه اندازی در موتور سه فاز به ۶ تا ۷ برابر بار نامی موتور می رسد. در راه انداز ستاره مثلث جریان راه اندازی موتور تا حد زیادی کاهش می یابد و از صدمات ناشی از جریان راه اندازی بالا به موتور و سیستم برق جلوگیری می کند. اما چطور این اتفاق می افتد. برای اینکه به نحوۀ عملکرد راه انداز ستاره مثلث بپردازیم باید اول مدار ستاره و مثلث و روابط آن ها را معرفی کنیم.
0/1
تخته کلم موتور سه فاز
روی همه موتورهای سه فاز یک جعبه ترمینال وجود دارد که شامل شش ترمینال هستند و با حروف و عدد مشخص می شوند. U1,V1,W1 و U2,V2,W2. ترمینال های U به فاز ۱، ترمینال های V به فاز ۲ و ترمینال های W به فاز ۳ متصل می شوند.
اساس کار موتور الکتریکی چیست؟
موتور الکتریکی وسیله ای است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. اختراع موتور الکتریکی در ابتدا با کشف فیلسوف بزرگ، تسلا شروع شد و امروزه موتور الکتریکی به پرمصرف ترین دستگاه در زندگی ما تبدیل شده است. موتور الکتریکی از دو بخش اصلی روتور و استاتور تشکیل می شود. اساس کار موتور الکتریکی به طور کلی به عبور جریان از یک هادی در میدان مغناطیسی برمی گردد. ا
تجهیزات مدار ستاره مثلث
برای طراحی مدار قدرت و فرمان راه انداز ستاره – مثلث از تجهیزاتی چون کنتاکتور، تایمر، شستی و فیوز یا کلید مینیاتوری استفاده می شود. ابتدا با تجهیزات تشکیل دهنده مدار ستاره مثلث آشنا می شویم. سپس انواع پرکاربرد مدار ستاره مثلث را بررسی می کنیم:
راه اندازی موتور به صورت ستاره مثلث به زبان ساده
درباره درس

سافت استارتر دستگاهیه که از قطعات نیمه هادی (تریستور) و بردهای الکترونیکی تشکیل میشه. در یک کلام سافت استارتر هم مثل روش ستاره مثلث ولتاژ راه اندازی موتور سه فاز رو کاهش میده. با این تفاوت که اینجا مقدار ولتاژ اعمالی به الکتروموتور کاملا قابل تنظیم و برنامه ریزی هستش و مثل ستاره مثلث پله ای و سوئیچ نیست.

سافت استارتر دستگاهیه که از قطعات نیمه هادی (تریستور) و بردهای الکترونیکی تشکیل میشه. در یک کلام سافت استارتر هم مثل روش ستاره مثلث ولتاژ راه اندازی موتور سه فاز رو کاهش میده. با این تفاوت که اینجا مقدار ولتاژ اعمالی به الکتروموتور کاملا قابل تنظیم و برنامه ریزی هستش و مثل ستاره مثلث پله ای و سوئیچ نیست.

مزایای راه اندازی موتور سه فاز با سافت استارتر

  1. در این روش علاوه بر اینکه جریان راه اندازی به ۳ تا ۵ برابر جریان بار کامل محدود می شه، هیچ سوئیچینگ و حالت گذرایی هم رخ نمیده و جریان سوئیچینگ مانند راه اندازی ستاره مثلث به وجود نمیاد.
  2. بعلاوه در مقایسه با روش های قبلی گشتاور راه اندازی اضافی ایجاد نمیشه و لذا سیستم مکانیکی (تسمه، گیربکس و. . . ) به مرور مستهلک نمی شه.
  3. مزیت دیگه بحث توقف نرم هست. در بعضی کاربری ها نیاز داریم که بار نرم و کنترل شده متوقف بشه. مثلا در سیستم های پمپاژ اگه توقف پمپ به صورت کنتاکتوری باشه، ممکنه با برگشت آب، پمپ، لوله ها یا شیرهای یک طرفه در معرض ضربات فشار آب موسوم به کله قوچی قرار بگیرن. یا مثال دیگه سیتم های حمل مواد و نوار نقاله ها هستند. در اونجا هم در صورت توقف الکتروموتور سه فاز به صورت کنترل نشده، احتمال جابجایی اجسام در حال حمل و برخورد و آسیب بهشون وجود داره.

مقایسه سافت استارتر با ستاره مثلث

  • راه انداز ستاره مثلث از سافت استارتر ارزون تره و ممکنه در بارهای سبک جریان راه اندازی کمتری هم داشته باشه. ولی جریان و گشتاور های سوئیچینگ و گذرا مشکل بزرگی هستند.
  • بعلاوه در ستاره مثلث هیچگونه تنظیمی متناسب با شرایط بار و گشتاور مورد نیاز در صورت نیاز (مثلا راه اندازی تحت بار یا بی بار) وجود نداره. در حالی که با استفاده از سافت استارتر همه این موارد حل شده اند.
  • همچنین در راه انداز ستاره مثلث  امکان توقف نرم و کنترل شده در صورت نیاز (پمپ و کانوایر) وجود نداره.

به گفتگو بپیوندید